Notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii sunt în atenţia Consiliului Concurenţei pentru aspecte neconcurenţiale legate de activitatea acestor profesii liberale, în cazul celor care practică profesia în mod independent, în regim de liberă practică. Problemele actuale în cazul notarilor publici vizează onorariile minime, numărul de birouri şi restricţionarea publicităţii, în cazul executorilor judecătoreşti - onorariile minime şi maxime, numărul de executori şi restricţionarea publicităţii, iar în cazul avocaţilor - restricţionarea publicităţii, a declarat, în cadrul seminarului "Concurenţa în domeniul profesiilor liberale din România", Nicoleta Crişan, inspector de concurenţă la CC.
Domnia sa a precizat că, în cazul notarilor publici, s-au pus bazele unui program pilot care vizează eliminarea, pentru o perioadă de timp, a intervenţiei asupra onorariilor pentru o parte din actele şi procedurile notariale, urmând să fie cuantificate efectele acestei măsuri.
Reprezentantul CC a mai menţionat că, începând cu anul viitor, urmare a demersurilor CC, urmează să intre în vigoare legea 77/2012, care creează posibilitatea stabilirii de către ministrul Justiţiei a unor acte şi proceduri notariale pentru care onorariul se stabileşte liber, între notarul public şi solicitant.
În cazul profesiilor liberale, principalele aspecte neconcurenţiale aflate în atenţia CC se referă, printre altele, la accesul pe piaţă, numerus clausus - limitarea numărului de profesionişti de pe piaţă, şi la nivelul tarifelor practicate.
"Nu se urmăreşte dereglementarea totală a domeniului, ci doar eliminarea acelor restricţionări nejustificate şi excesive. În principiu, unele restricţionări pot fi pe deplin justificate contribuind la protecţia consumatorilor care nu dispun de expertiza necesară pentru a evalua calitatea serviciilor din domeniu", a explicat Nicoleta Criş