În fiecare an, mii de minori neînsoțiți ajung în Europa. Majoritatea acestor copii au fugit de războaie, de conflicte sau de alte condiții de viață grele și unii dintre ei chiar și-au pierdut membri ai familiei în acest răstimp.
Pe 28 septembrie, în cadrul unui raport privind situația minorilor neînsoțiți în UE, Comisia a făcut apel la intensificarea eforturilor atât la nivel național, cât și la nivel european, astfel încât să se răspundă în continuare, cu eficiență și cu respectarea deplină a drepturilor copilului, la această provocare transnațională complexă.
Sosirea minorilor neînsoțiți din țări terțe nu este un fenomen temporar, ci o caracteristică pe termen lung a fluxurilor de migrație către UE, susțin specialiștii Comisiei Europene.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în 2011 s-au înregistrat 12.225 de cereri de azil din partea minorilor neînsoțiți în UE. Pe de altă parte, numărul total de copii neînsoțiți care intră în Europa prin intermediul canalelor de migrație ilegală este mult mai mare, așa cum rezultă din estimările furnizate de unele state membre.
Decembrie 2011- Franța: 6.000 de minori fără mamă și tată
Datele furnizate de Italia indică faptul că la 31 decembrie 2011, pe teritoriul Italiei existau 5.959 de copii neînsoțiți, iar pe teritoriul Franței- 6.000 de minori erau fără mamă și fără tată.
În Spania, cifra totală reprezentând minorii neînsoțiți era de peste 5.500 în perioada 2008-2011, iar Belgia a estimat un total de 4.000 de minori neînsoțiți.
„Minorii care ajung neînsoțiți la frontierele noastre sunt victimele cele mai expuse și mai vulnerabile din societatea noastră. Deși este încurajator că politicile UE au contribuit la îmbunătățirea condițiilor și a protecției copiilor, mai sunt încă multe provocări cărora trebuie să le facem față. Trebuie să ne îmbunătățim procedurile, astfel încât să avem c