Grecia şi România îşi consolidează legăturile economice, în pofida crizei economice ce afectează ambele ţări, angajându-se într-o creştere constantă a comerţului bilateral, investiţiilor şi fluxului de capital, potrivit unui amplu articol publicat, duminică, pe site-ul companiei de analiză americane balkanalysis.com.
Numai în 2011 se estimează că 200 de obiective de afaceri deţinute de greci au fost stabilite în România, în special în zona metropolitană Bucureşti. Potrivit Camerei de Comerţ din Atena, criza economică ce a lovit Grecia, cu o scădere cumulativă a PIB-ului de 20 la sută de când ea a început, a determinat ca oameni de afaceri cu aversiune la risc să se stabilească în România.
Deşi aceasta din urmă este de asemenea în mijlocul unei crize, ea are un potenţial mai bun de creştere economică, este situată mai aproape de bazele de consumatori ce se extind din Europa Centrală (Republica Cehă, Slovacia şi Polonia), fiind şi aproape de Ucraina şi Rusia.
Acceptarea recentă a acesteia din urmă în Organizaţia Mondială a Comerţului va oferi oportunităţi ample pentru exportul de produse de consum şi servicii. Ministerul grec al Economiei Naţionale estimează că aproximativ 35.000 de cetăţenii români lucrează în prezent în companiile greceşti din ţară, unii, anterior imigranţi în Grecia care s-au întors acasă pentru a deveni manageri şi legături între ţara lor şi corporaţiile greceşti.
Într-un raport realizat recent de Ambasada Greciei la Bucureşti, Ioannis Paschalis, ministru consilier pentru afaceri economice şi comerciale, a remarcat că la începutul anului 2012 circa 5.284 de companii deţinute de greci au fost înregistrate în România, cu 82 stabilite numai în primele trei luni ale anului 2012.
Într-un interviu acordat publicaţiei din România "Business Review Journal", Paschalis a remarcat un alt aspect interesant: "Fluxul de capital grece