Daniel Morar nu mai poate candida pentru funcţia de şef al DNA, dar absolut nimic nu-l împiedică să opteze pentru funcţia de procuror general al României. Laura Codruţa Kovesi nu mai poate obţine încă un mandat de procuror general, pentru că legea nu-i mai dă dreptul, dar nici un impediment legal nu-i stă în cale dacă vrea să ocupe funcţia de procuror-şef al DNA.
În condiţiile în care nu este o farsă procedura pentru desemnarea viitorului procuror general şi a viitorului şef al DNA, lansată în urmă cu două săptămâni de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, atunci Kovesi şi Morar chiar ar putea să facă rocada. Cei doi mai au timp la dispoziţie pentru a-şi depune candidaturile până miercuri, 3 octombrie. Iar eu chiar sper că vor face acest lucru şi că vor fi şi selectaţi.
Părerile sunt împărţite în lumea politică, în funcţie de interesele ori de temerile pe care le au unii că vor ajunge pe mâna procurorilor pentru fărădelegile pe care le-au comis. Aceste frici au generat poziţii exprimate public, de multe ori împotriva celor doi procurori, culminând cu acuzaţii de politizare a justiţiei, nemeritate şi nefundamentate.
Sub conducerea celor doi, Parchetele din România - fie că vorbim de cele normale, fie că vorbim de cele specializate în combaterea corupţiei, ori de DIICOT-ul condus de Codruţ Olaru - au reuşit performanţa de a se desprinde de influenţa politică, de a se scutura de teama represaliilor cărora ar putea cădea victimă procurorii. NU, nu spun vorbe mari, ci arăt o realitate existentă şi care nu poate fi tăgăduită.
Încrederea nu se acordă aşa, din oficiu. La începuturile mandatelor lor şi eu am fost circumspectă, chiar îmi amintesc că pe Morar l-am şi persiflat după prima lui conferinţă. Dar prin ceea ce a urmat, pas cu pas, mi-au câştigat încrederea şi respectul. Şi cum naiba să n-o fi făcut, când pentru prima dată procurorii din România avea