Un raport recent al Organizaţiei Naţiunilor Unite despre îmbătrânirea globală susţine că până în 2050, numărul bătrânilor va fi mai mare decât al copiilor. Astfel, în 2015 vom număra nu mai puțin de trei miliarde de bătrâni. Sursa: Adrian Scutariu
Raportul, intitulat „Îmbătrânirea în secolul 21: o sărbătoare şi totodată o provocare”, spune că numărul centenarilor se va înmulţi de zece ori.
„Îmbătrânirea populaţiei nu mai poate fi ignorată. La nivel global, numărul persoanelor în vârstă creşte într-un ritm alarmat. Asta reflectă îmbunătăţirea nivelului de trai al societăţilor ”, declară Ban Ki-moon, secretar general ONU.
Această creştere se datorează cercetărilor medicale tot mai avansate, îmbunătăţirii legilor pentru pensionari şi prosperităţii economice. Totuşi, raportul le cere ţărilor să se pregătească pentru îngrijirea numărului tot mai mare de oamenii peste 60 de ani. Acest avertisment se aplică în special ţărilor dezvoltate, unde vor trăi peste 80% dintre oamenii bătrâni.
Deşi populaţia bătrână se regăseşte într-un număr mai mare în ţările dezvoltate, ritmul de îmbătrânire este mai rapid în ţările în curs de dezvoltare, iar tranziţia de la populaţia tânără la cea bătrână se va întâmpla curând. Acest lucru va avea un impact major datorită timpului redus, dar şi nivelului scăzut al economiei, ce va avea de înfruntat multe provocări pentru a răspunde cererii noii populaţii.
Raportul mai adaugă şi că multe persoane în vârstă sunt supuse mai des discriminării, abuzului şi violenţei. De asemenea, pune accent pe creşterea demenţei în rândul populaţiei bătrâne. La nivel global, în 2010, numărul persoanelor care sufereau de demenţă era estimat la 35.6 milioane, număr ce va dubla la fiecare 20 de ani, ajungând la 115 milioane în 2050.