Cât de frecvent te auzi rostind "Am dormit foarte prost" sau, mai rău, "Nu am putut sa dorm deloc noaptea trecută"? Dacă te regăseşti în replicile acestea atunci poate ar trebui să te gândeşti serios dacă nu ai tulburări de somn grave, nu doar o simplă stare care nu ţi-a dat pace.
Insomnia este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. De exemplu, potrivit unui studiu, anul trecut, un sfert dintre români sufereau de această afecţiune, cauzată de folosirea îndelungată a calculatorului sau a televizorului, cu precădere seara, înainte de culcare. Nu doar aceasta este cauza, însă. Consumul de cofeină, lucratul în pat, mâncatul în pat, consumul de alimente şi de băuturi cu sau fără cofeină cu mai puţin de o oră înainte de somn, stresul, problemele presante, o saltea uzată, etc - toate afectează somnul, ceea ce poate avea grave consecinţe asupra sănătăţii.
Cel mai des, insomnia se manifestă tranzitoriu. Este o tulburare care revine aleatoriu după perioade de somn normale. Chiar dacă vi se întâmplă rar, nu înseamnă că nu este o problemă.
Insomnia are şi o formă cronică. Aceasta se manifestă mai ales la persoanele foarte active. Ele nu se mai odihnesc, au un somn foarte uşor, adesea neregulat şi în timp nu mai depăşesc 3 sau 4 ore de somn pe noapte. Această problemă se agravează pe măsură ce trece timpul pentru că insomniacii deja devin speriaţi şi lipsa somnului este cauzată, de fapt, de teama că nu vor mai putea adormi.
Un lucru pe care puţini îl cunosc este acela că mersul la sală după orele de serviciu, adică după ora 18.00 sau 19.00, cu puţin timp înainte de somn, are un impact considerabil asupra organismului. Exerciţiile fizice generează energie şi stimulează corpul foarte mult, de aceea durează mult timp până muşchii se relaxează suficient pentru a putea adormi repede şi a avea un somn liniştit.
Cum combatem insomnia fără aj