IAŞI. Vineri, 5 octombrie, la ora 19.00, se va redeschide pentru public Sala Mare a Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi. Deschiderea oficială se va face în prezenţa autorităţilor. Pentru această inaugurare a fost ales un spectacol de-al părintelui spiritual al instituţiei de cultură, Vasile Alecsandri – “Iaşii în carnaval”, care a fost şi primul director al teatrului. De altfel, piesa nu s-a mai jucat în capitala Moldovei din anul 1972. Sala Mare a Teatrului Naţional din Iaşi are 720 de locuri.
Despre trecutul Teatrului Naţional din Iaşi a vorbit presei criticul de teatru şi film Ştefan Oprea.
“La Naţionalul ieşean s-a jucat primul spectacol în limba română, Matei Milo a fost primul actor care a introdus stilul realist de interpretare, primul dramaturg care a scris o piesă istorică a fost Gheorghe Asachi, prima operetă în limba română a fost Baba hîrca, primul dramaturg clasic a fost Vasile Alecsandri, pentru prima dată Teatrul Naţional din Iaşi a fost cel care a impus ideea de regie profesionistă. Totodată, tot la Iaşi, Mihai Eminescu a fost cel care cunoştea teorii de critică de teatru iar experinţa sa a fost considerată o prioritate în domeniu pentru acea perioadă“, a precizat Ştefan Oprea, înainte de redeschiderea Sălii Mari a Naţionalului ieşean.
Spectacolul “Iaşii în carnaval” de Vasile Alecsandri este pus în scenă în regia lui Alexandru Dabija, scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar mişcarea scenică de Florin Fieroiu. Regizorul a spus, astăzi, la o conferinţă de presă, că repezentaţia va fi una dinamică, în acest sens fiind ajustat şi textul.
„A fost schimbat accentul din piesă, de la vodevil la teatru mai popular. Practic cu acest spectacol îmi închei ciclul cu Alecsandri, la Iaşi. Spectacolul are ceva, pe dedesubt, din D-ale carnavalului. Veţi vedea pe 5 octombrie. Îmi place să fac spectacole cu accent moldovene