Banca Naţională a României (BNR) vrea ca de la 1 ianuarie 2013 să limiteze creditul în valută pentru entităţile nefinanciare care nu sunt acoperite la riscul valutar, adică au venituri în lei. Ca să mai ia credite în valută, firmele trebuie să aibă o capacitate de rambursare foarte bună şi să fie capabile să suporte foarte bine şocurile pe cursul valutar şi pe dobânzi, se arată într-un proiect de regulament pus în dezbatere de BNR. Astfel, firmele care nu exportă şi nu au încasările indexate la fluctuaţiile cursului valutar vor fi nevoite să se împrumute doar în scumpa monedă locală.
BNR a lansat în dezbatere „Proiectul Regulamentului privind unele condiţii de acordare a creditelor”. Acesta se bazează în mare parte pe prevederile Regulamentului nr.24/2011 care a limitat drastic creditare persoanelor fizice în valută. Noutatea principală este aceea că şi firmele vor fi supuse unor reguli de creditare mai dure pentru finanţare în valută. Firmele afectate sunt cele care nu au încasările în valuta în care vor să acceseze creditul, adică nu sunt „acoperite în mod natural la riscul valutar”.
Din proiectul de regulament lansat de BNR:
Art. 22. – (1) Împrumutătorii pot acorda credite în valută sau indexate la cursul unei valute entităţilor nefinanciare neacoperite în mod natural la riscul valutar numai în măsura în care, potrivit criteriilor stabilite de împrumutător în reglementările proprii, respectivele entităţi au o capacitate de rambursare foarte bună a finanţării în valută chiar si în condiţii de depreciere severă a monedei naţionale (ori a monedei relevante) si, după caz, de majorare a dobânzii.
(2) În aplicarea prevederilor alin.(1), împrumutătorii utilizează la determinarea capacităţii de rambursare valorile indicate în prezentul regulament pentru socul pe cursul de schimb si socul pe rata dobânzii.
Art. 23. – Prevederile prezentului