A început şcoala, a venit şi vremea rece, este momentul să vă preocupaţi cu mare atenţie de imunitatea copilului dumneavoastră şi să fiţi pregătiţi pentru orice situaţie. Pe lângă viroze sau banalele răceli, mereu auzim peste tot de bolile copilărie, o serie de afecţiuni pe care aproape orice copil le face la un anumit moment în timp.
Cele mai cunoscute dintre acestea sunt scarlatina, varicela sau vărsatul de vânt, oreionul, şi rujeola. Este important să aflaţi ce simptome au aceste boli, ce consecinţe au asupra organismului şi ce aveţi de făcut dacă suspectaţi că micuţul ar putea avea una dintre ele.
Varicela
Varicela - cunoscută şi sub denumirea de vărsat de vânt - este o boală a copilăriei care, o dată făcută, imunizează corpul la această afecţiune pentru tot restul timpului. Este foarte periculoasă dacă apare la bebeluşi, la adulţi şi cu precădere la femei însărcinate.
Primele simptome ale vărsatului de vânt sunt erupţiile cutanate, copilul face febră în zona capului, pe ochi în special şi în zona genitală. Pustulele roşii se umplu iniţial cu lichid, în a doua etapă de usucă, fac o coajă şi apoi, în ultima etapă cad. Acest proces durează în jur de şapte zile. Erupţiile diferă de la copil la copil, la unii apar peste tot şi foarte dense, alţii au doar câteva izolate.
Varicela are perioadă de incubaţie (timpul dintre perioada contactării bolii şi apariţia primelor pustule) de două săptămâni şi nu are un tratament propriu-zis, cu excepţia folosirii unui antiseptic pentru a usca mai repede pustulele şi un unguent antipruriginos pentru a calma senzaţiile de mâncărime.
Rujeola
Cunoscută şi sub numele de pojar, rujeola este o infecţie a aparatului respirator care se răspândeşte foarte uşor şi care nu apare doar la copiii. Există un vaccin antirujeolic ce se face de obicei la un an şi la 4-5 ani. Simptomele acestei boli sunt: răcea