Ecor Partener le reaminteste operatorilor din agricultura bio ca perioada de tranziție de doi ani acordată sectorului alimentelor ecologice pentru a se conforma noilor norme ale UE în materie de etichetare s-a incheiat. Începând cu data 1 iulie 2012, prezența siglei europene pentru productia ecologica este obligatorie pe toate alimentele ecologice preambalate produse în statele membre ale UE care respectă standardele în domeniu.
Sigla este opțională numai pentru produsele ecologice neambalate și pentru cele din import. Este permisă în continuare, prezența alături de sigla UE a altor sigle private, regionale sau naționale, declara Teodora Aldescu, director general al EcoR Partener.
Obligativitatea aplicarii siglei europene pentru productia ecologica – „Euro-frunza” – a fost introdusă la 1 iulie 2010, dar, pentru a da agenților economici posibilitatea de a se adapta la noile reguli și pentru a permite epuizarea stocului de ambalaje existente, evitând astfel risipa, a fost acordată o perioadă de tranziție de doi ani înainte ca sigla să devină obligatorie pentru toate produsele.
În câmpul vizual al siglei europene trebui să figureze, de asemenea, numărul de cod al organismului de inspectie si certificare și locul de producție al materiilor prime agricole. Un recent raport Eurobarometru având ca subiect „Atitudinea europenilor față de securitatea alimentară, calitatea alimentelor și mediul rural”, si care include date privind sigla ecologică a UE dezvăluie informația încurajatoare că, de la lansarea sa din iulie 2010, sigla a dobândit deja recunoașterea unui sfert (24 %) dintre cetățenii UE.
Ideea stimularii sectorului agriculturii ecologice prin introducerea unei sigle obligatorii a UE a fost susținută de statele membre în anul 2007. În vederea găsirii unui model original pentru această siglă, Comisia Europeana a organizat în anul 2009 un concur