* Rusia: "Nu căutaţi pretexte pentru o intervenţie militară în Siria"
* Cornel Codiţă: "Reacţia Turciei nu va influenţa conflictul din Siria"
* Titus Corlăţean: "România va acţiona în episodul Turcia-Siria solidar şi concordant cu ţările NATO"
Turcia a decis joi, de una singură, prin votul Parlamentului, să intervină în Siria, în urma bombardamentelor siriene care au avut loc miercuri seară, pe teritoriul turcesc. În urma unui incident similar petrecut la finalul săptămâ-nii trecute, Turcia solicitase, marţi, reuniunea de urgenţă a NATO pentru situaţia din Siria, guvernul de la Ankara dorind măsuri militare împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
În aceeaşi zi, însă, Rusia, care s-a opus de fiecare dată unei intervenţii în Siria, a cerut ţărilor occidentale şi din Orientul Mijlociu să nu "caute pretexte" pentru o intervenţie militară în Siria, solicitând Damascului şi Ankarei să dea dovadă de reţinere.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Ghennadi Gatilov, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Interfax: "În cadrul contactelor cu partenerii noştri din NATO şi din regiune (...), le-am cerut să nu caute pretexte pentru a pune în practică un scenariu care implică forţa sau lansarea de iniţiative legate de culoare umanitare sau de zone tampon".
Speculaţiile legate de o intervenţie în Siria s-au intensificat recent, în special din cauza unor informaţii potrivit cărora guvernul sirian şi-a deplasat armele chimice pentru a le securiza.
Ţări arabe, în frunte cu Qatar, au discutat săptămâna trecută, la ONU, despre o eventuală intervenţie militară "arabă" în Siria.
Luni, secretarul general al Alianţei atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a asigurat că NATO nu are intenţia să intervină în această ţară.
Rusia, aliat tradiţional al Damascului, nu a încetat să denunţe politica de "ingerinţă" occidentală şi a blocat,