În loc să cutreiere străzile cu bastonul de cauciuc în mână, câțiva polițiști instaurează legea din spatele unui monitor LCD, în care văd ca-n palmă două dintre cele mai rău famate cartiere din sectorului doi al Capitalei.
E de-ajuns să faci un pas înăuntrul centrul de control și monitorizare din cadrul Poliției Locale a Sectorului 2, că te și ia cu amețeală. Sau te apucă un episod subit de claustrofobie. Camera, deși spațioasă, e înțesată de aparatură, zeci de ferestre către lumea de afară, care te întărâtă și te fac să dai zoom, la întâmplare, pe figura unui pieton, până aproape că-i simți respirația.
Peste 90 de camere de supraveghere video din teren înregistrează non-stop, la fel și oamenii din spatele lor. O mână de subofițeri, doi șefi de tură și un șef de birou “patrulează” zi și noapte pe străzile din Baicului și Creangă. Două zone pe unde, acum un an, nu ajungeai să faci nici o mie de pași fără fii “ușurat” de bani, înjurat, scuipat sau chiar bătut.
Plictiseală mare, mon cher!
Astăzi, după mii de ore cu ochii lipiți de calculator, polițiștii “Big-Brother” se laudă că tâlharii le știu de frică, iar rata infracţionalităţii a scăzut la jumătate. Mai mult, programul, pus pe picioare din fonduri europene nerambursabile Regio, a fost premiat în luna mai ca “Cel mai bun proiect în domeniul ordine publică din România". Oamenii recunosc, nu e ușor să stai opt ore țintuit pe scaun: îți obosesc ochii, îți scade vigilența și riști să scapi hoțul printre degete.
“De-a lungul timpului, am putut să intervenim în incidente grave. Pe strada Moroieni, de exemplu, am surpirns o bătaie în urma căreia o persoană a decedat.Din fericire, făptașii au fost prinși de echipa de intervenție, care ajunge de regulă la fața locului între două și cinci minute de la momentul vizionării”, se umflă în pene Aurel Dobrilă, directorul