IAŞI. Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş a conferenţiat astăzi la Universitatea de Agronomie din Iaşi. Uniunea Europeană va dubla bugetul alocat cercetării şi inovării în domeniul agricol, astfel încât, din 2014 acest buget va creşte de la suma de 1,9 miliarde de euro la 4,02 miliarde de euro.
Comisarul european pentru agricultură a mai menţionat că universităţile agricole au luat-o înaintea multor staţiuni de cercetare, institute, prin modul în care au văzut legătura dintre învăţămînt-cercetare-producţie. Plăţile directe vor fi menţinute ca un sprijin pentru venitul de bază al agricultorilor, se vor menţiune măsurile de piaţă care să evite fluctuaţiile preţurilor pe piaţă.
“Din poziţia din care sunt, cred cu sinceritate, că meseria de agromon, de agricultor este una de viitor, care rămîne atractivă. Sper ca să îşi recîştige credibilitate în România, prin modul în care îşi face treaba fiecare. Toate datele arată că în următoarele decenii va fi nevoie de hrană, la nivel mondial, mai mult decît pînă acum. Presiunea pe preţurile agro-alimentare este mare iar cu această creştere a cererii de pe piaţă, nu ne putem juca nici pe plan politic. ”, a spus Dacian Cioloş, la Iaşi.
Acesta a mai subliniat faptul că în Uniunea Europeană de cîţiva ani de zile, productivitatea a stagnat şi este nevoie de investiţii în domeniul agricol. De asemenea, Uniunea Europeană s-a extins iar unele din cele 12 noi state membre vin cu un potenţial care trebuie exploatat.
“Există un potenţial de creştere a producţiei agricole la nivel european, prin potenţialul nevalorificat. La nivel european se pune problema de a creşte eficienţa pe o perioadă mare de timp. Acest lucru nu se poate face fără un aport important al cercetării şi inovării. Va exista un buget special pentru acest segment care va fi de 4 miliarde de euro.”, mai precizează