Justiţia americană a audiat pentru prima oară de la extrădarea din Marea Britanie cinci bărbaţi acuzaţi de implicarea în terorismul islamist. Cei cinci au ajuns în Statele Unite săptămâna trecută, după o luptă de ani de zile împotriva extrădării.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Cel mai vestit dintre cei cinci, clericul radical Abu Hamza al Masri, este inculpat cu 11 capete de acuzare, începând cu răpirea a 16 turişti occidentali în Yemen în 1998, organizarea unei tabere teroriste în statul Oregon din nord-vestul Statelor Unite şi chemarea la război sfânt în Afganistan.
Abu Hamza, care se află în Marea Britanie din 1979 și a dobândit cetățenia britanică prin căsătorie, a fost descris în instanță de procurorul federal american drept "centrul nervos al actelor de teroare comise de Al-Qaeda".
Cine e Abu Hamza?
Egiptean de origine, în vârstă de 54 de ani, Abu Hamza a devenit foarte cunoscut nu doar pentru predicile sale inflamatorii de la moscheea Finsbury Park din nordul Londrei, ci și pentru înfățișarea sa: el și-a pierdut ambele brațe și un ochi în Afganistan pe vremea războiului împotriva sovieticilor, potrivit relatărilor, în timp ce confecționa o bombă artizanală. În loc de mâna dreaptă el are un cârlig.
Statele Unite au cerut extrădarea sa în 2004, dar în 2006, justiția britanică l-a condamnat la șapte ani de închisoare pentru incitare la omor și la ură rasială. În 2008, el a contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia de extrădare în Statele Unite și anul acesta a pierdut, fiind extrădat după opt ani de contestații la toate nivelurile.
Khalid-al Fawwaz, un saudit în vârstă de 50 de ani și Adel Abdel Bary, un egiptean în vârstă de 52 de ani, au fost inculpați pentru implicare în atentatele împotriva ambasadelor Statelor Unite din Kenia și Tanzania, din august 1998, soldate cu moartea