Fostul cămin cultural din localitate s-a transformat în fabrică de delicatese
De la producţia de ciment au trecut direct la prepararea unor delicatese tradiţionale. Este vorba despre zece foşti angajaţi ai Lafarge Hoghiz sau membri ai familiilor acestora, care au înfiinţat Asociaţia non-profit Ecoprod în primăvara anului 2011.
Sâmbătă, în prezenţa directorului Lafarge România, Sonia Artinian, şi ai managerilor de la fabrica din Hoghiz, a fost inaugurată unitatea de producţie din localitate, scrie newsbv.ro.
Centrul Regional de Produse Tradiţionale Ecoprod de la Hioghiz a fost înfiinţat ca urmare a iniţiativei Lafarge de a susţine activităţi generatoare de venituri alternative din agricultură şi din biodiversitatea locală, în beneficiul membrilor comunităţii. Practic, cei de la Lafarge au amenajat fostul cămin cultural al uzinei, au achiziţionat aparatura necesară şi au asigurat partea de consultanţă şi de profesionalizare a celor care se ocupă de acest centru. Ce a rezultat? O mică făbricuţă, unde sunt produse şi comercializate produse alimentare conservate după reţete ştiute de sătenii din Hoghiz: zacuscă de vinete şi de vinete cu ciuperci, salată de sfeclă roşie cu hrean, salată de hrean, morcov şi gogoşar şi, nu în ultimul rând, gemuri şi dulceţuri care concurează cu cele de la Saschiz: gem de prune cu nuci uşor coapte şi măcinate, dulceaţă de pere, gem de mere şi gem de mere cu mentă, gem de mure, de zmeură…
Logo-ul ales de cei de la Ecoprod este„Pofte boiereşti!”, demn de menţionat fiind şi faptul că nu se folosesc conservanţi şi coloranţi artificiali. Practic, ce ingrediente folosesc gospodinele acasă, utilizează şi cei de la Ecoprod. De aici şi faptul că garanţia acestor produse este de şase luni.
Site-ul Asociaţiei este în construcţie, iar aici veţi vedea nu doar ce produse există la Ecoprod, dar va fi pus la punct