România se află pe locul cinci în Uniunea Europeană cu cele mai multe îmbolnăviri de hepatita C. Aproximativ 700.000 de români ar putea să sufere de hepatita C, în special populaţia peste 45 de ani.
Medici de prestigiu din România, reuniţi în conferinţa „Hepatita C – O problemă de sănătate publică în România”, recomandă ca toată populaţia peste 40 de ani să-şi facă analizele necesare depistării virusului.
„Dacă nu testezi, înseamnă ignoranţă. Nu se poate rezolva o problemă de sănătate publică fără testare”, declară Preşedintele Comisiei de Boli Infecţioare, doctorul Adrian Streianu Cercel.
Persoanele cu hepatita C nu prezintă de obicei simptome specifice bolii: oboseală, dureri de stomac, urticarie, decât în fază terminală, când se dezvoltă ciroza sau cancerul hepatic.
Testele de sânge sunt singurul mod prin care se poate depista boala
Cele mai utilizate analize sunt ELISA, care detectează prezenţa anticorpilor pentru virusul hepatic C din sânge şi VHC RNA, ce detectează în mod direct prezenţa particulelor virusului hepatic C din sânge. Analizele costă în jur de 15 lei.
Cele mai afectate judeţe sunt Moldova, cu o rată de îmbolnăvire de 4.25% şi Muntenia, cu 3.35%, conform unui studiu efectuat între 2006 şi 2008. Studiul a mai arătat că rata îmbolnăvirilor este mai mare în mediul rural.
Cum se transmite hepatita C?
Hepatita C se transmite prin expunere la sânge infectat. Riscă să aibă acest virus următorii:
- Cei care au suferit o transfuzie de sânge înainte de 1992
- Cei care s-au tatuat cu un ac sau tuş contaminat
- Cei ce şi-au făcut piercing cu un ac contaminat
- Cei care au folosit obiecte în comun cu o persoană infectată (aparat de ras, periuţă de dinţi, trusă de manichiură)
- Cei care au făcut sex neprotejat cu parteneri multipli
- Cei care au folosit ace contaminate la injectarea