În ciuda aparențelor, depresia afectează dramatic bărbații. Numărul cazurilor de sinucidere la bărbați a crescut pe plan mondial în ultimii 3 ani, pe fondul crizei economice. În România, 4 din 5 sinucideri au loc în rândul bărbaților. Sursa: SHUTTERSTOCK
Criza economică și socială, prin efectele ei, precum șomajul, reprezintă un factor de risc dramatic pentru suicid, potrivit unui studiu recent, publicat în rezumat în ediția din luna septembrie a revistei Hipocrate, care a examinat evoluția ratei șomajului și a celei a suicidului în mai multe regiuni din Marea Britanie.
Datele cercetării arată că, anual, fiecare creștere cu 10% a șomajului a dus la o creștere cu 1,4% a ratei suicidului la bărbați. La femei, însă, nu s-a constatat o astfel de evoluție.
“Efectul mai pregnant asupra bărbaților are la bază arhetipurilor sociale, potrivit cărora rolul bărbatului este de a asigura traiul zilnic al familiei. În perioade istorice tulburi, bărbații sunt mult mai expuși decât femeile la depresie și suicid. Trebuie să acționăm cu toții, pentru că ieșirea din criză nu poate să se întâmple decât dacă avem oameni sănătoși, capabili să muncească la maximum”, spune profesorul Ian Banks, președinte al European Men’s Health Forum, partener în Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului.
Potrivit Institutului Național de Medicină Legală, în anul 2011, în România s-au înregistrat 2.784 de sinucideri, 81% fiind bărbați.
„Statistica spune totul. Și în cazul bolilor mintale, bărbații sunt afectați într-o măsură mai mare decât femeile. Bărbații refuză să accepte ideea că pot suferi de depresie, iar fiecare zi care trece aduce o creștere exponențială a riscului de sinucidere. Riscurile majore sunt la bărbații divorțați sau văduvi, la șomeri și la cei care suferă de boli cronice, precum cancerul. «Ai grijă de fericirea ta, așa cum ai grijă de mașina ta!»