Un proces penal pare a fi cea mai bună variantă pentru păgubiți Sursa: AGERPRES
Cristian Sima, broker respectat în piaţa de capital şi până ieri preşedinte al Bursei din Sibiu (Sibex), a lăsat în urma sa, pe lângă norul de praf de rigoare, un munte de semne de întrebare. Cele mai importante sunt dacă îşi vor mai vedea vreodată clienţii săi banii şi dacă ar fi putut cineva să îl oprească la timp.
În cursul zilei de ieri, scandalul a căpătat amploare, apărând şi primele detalii picante. La loc de cinste e lista VIP-urilor care au fost convinse de broker să îi dea banii spre administrare. Printre ele, nume precum Daniel Dăianu, Cătălin Predoiu, Puiu Popoviciu, Andreea Raicu şi Irina Schrotter.
Poliţia din Sibiu s-a autosesizat în legătură cu dispariţia acestuia, iar Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a început şi ea o anchetă. Şi cum tot gunoiul iese în acelaşi timp de sub preş, directorul ziarului Bursa, Florian Goldstein, a prezentat o stenogramă în care Sima încerca să îl şantajeze, iar fostul preşedinte al Sibex, Teodor Ancuţa, a declarat că şeful WBS i-a oferit în 2011 un milion de euro pentru a-i ceda funcţia.
Şi totuşi, mortul de la groapă nu se mai întoarce. După toate aparenţele, banii, de ordinul milioanelor sau chiar zecilor de milioane de euro, nu mai sunt de găsit. Şansele păgubiţilor de a-i recupera ţin mai mult de dreptul penal. „Dacă sunt păgubiţi, pot încerca să-şi recupereze banii pe tărâm civil sau penal”, a spus pentru EVZ Cristian Duţescu, unul dintre cei mai expe rimentaţi avocaţi în domeniul pieţei de capital.
„Trebuie văzut unde s-a încheiat contractul şi cu ce entitate, pentru a şti ce lege îl guvernează. În penal, răspunderea e personală, iar dacă firma nu era autorizată nici în România, nici în Marea Britanie, e un caz tipic de înşelăciune. Cel mai bine e să se solidarizeze şi să acţioneze unitar”, explică