Doar aproximativ 10% dintre elevii din clasele de muzică ale liceelor şi şcolilor de profil ajung să studieze conservatorul de stat, alţi 40% îşi continuă studiile în învăţământul privat, iar 50% dintre viitorii muzicieni se pierd. Specialiştii consultaţi de GNV pun situaţia pe seama mirajului banilor, care atrage viitorii muzicieni spre muzica de petrecere şi nu spre studiu, dar şi pe slaba salarizare din învăţământ, care determină elevii să nu se îndrepte spre profesorat, atunci când nu sunt suficient de bine pregătiţi pentru filarmonici.
Randament scăzut
Doar aproximativ 50% dintre elevii Liceului de Arte “Aurel Popp” aleg, la final de ciclu liceal, să urmeze Conservatorul, şi doar unul sau doi elevi pe an, dintre cei 25 de elevi care termină anual muzica, îşi continuă studiile la stat. “Din păcate, cifrele vorbesc de la sine. Dintr-o clasă de 25 de elevi, doar unul sau doi îşi continuă studiile la conservator. Vorbim de învăţământul de stat, nu de cel privat. Există şi o serie de probleme de calitate a învăţământului în zona artelor”, afirmă Fane Boca, organizator de concerte, instrumentist şi profesor de muzică.
Acesta apreciază că lipsa de rezultate a elevilor la olimpiadele naţionale de muzică este elocventă şi totodată reprezintă un semn de îngrijorare. “Liceul sătmărean n-a luat niciun premiu anul trecut la Olimpiada Naţională de Muzică. Există concursuri mai mici, organizate de licee, care îşi dau premii între ele, însă nu sunt de prestigiu, nu sunt pe merit şi nu contează”, afirmă Boca. În ultimii zece ani, cele 10 promoţii de elevi absolvenţi ai liceului au dat filarmonicii doar şase instrumentişti.
Gravitate contestată
Directorul liceului, Natalia Hoduţ, contestă gravitatea statisticilor. “Avem foşti elevi care sunt masteranzi la universităţi de muzică în Europa, dar elevii care vin spre profilul de muzică nu au nea