IAȘI. Data de 13 octombrie a fost stabilită ca fiind „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, prilej de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene – inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor. La nivelul județului Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a desfășurat o serie de activități.
Prin dezastre naturale se înţeleg fenomenele naturale de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă. În categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologică sau meteorologică sunt cuprinse cutremurele, alunecările sau prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, care afectează violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambient.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași(ISU) spun că pe teritoriul judeţului dintre riscurile naturale ce se pot manifesta ar fi inundaţiile, cutremurele, alunecările sau prăbuşirile de teren, seceta şi fenomenele meteorologice periculoase (înzăpeziri, furtuni, îngheţ).
“Întrucât anul acesta 13 octombrie este într-o zi de sâmbătă, activităţile dedicate acestei zilei s-au desfăşurat în data de 12 octombrie. În acest sens, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi a organizta activităţi de tipul „Ziua Porţilor Deschise” în subunităţile proprii din municipiile Iaşi, Paşcani şi din oraşele Tîrgu Frumos şi Hîrlău. Vizitatorilor le-au fost prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale, modul de folosire al acestora, au fost informaţi cu privire la semnificaţia acestei zile şi regulile de comportare pe timpul şi după producerea unui dezas