Din toamna asta, Dracula are complex de cinci stele în inima Transilvaniei, iar ştirea apare în cinematografele din întreaga lume. Noul film 3D, care îl are ca personaj principal pe conte, a debutat pe primul loc în box office-ul din America de Nord, cu încasări de 43 de milioane de dolari. Ce facem cu Dracula?
La începutul lunii trecute, Cristian Bărhălescu, secretar de stat pe turism în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismulu (MDRT), declara că România va fi promovată prin intermediul lui Dracula în China, India şi Orientul Mijlociu. Dar, ne va ajuta Dracula dacă vom pompa bani în el pentru a atrage turişti sau vom reînvia eşecul Dracula Park? ECONOMICA.NET a cerut părerea specialiştilor din piaţă pentru a vedea cât de posibilă ar putea fi această strategie.
În 2009, Elena Udrea, ministrul Turismului la accea vreme, declara că Dracula nu mai poate fi folosit ca brand turistic, şi că ministerul nu are nici un proiect legat de Dracula. În 2011 însă, Udrea spunea că se lucrează la un circuit Dracula, pe lângă circuitul „roşu”, pe tema comunismului.
Dar până acum, la mai bine de un an de la anunţ, nici un astfel de tur nu „a ieşit” de pe uşa ministerului. În schimb, Ministerul va încerca atragerea turiştilor indieni, chinezi şi a celor din Orientul Mijlociu prin legenda lui Dracula prin redeschiderea Biroului de promovare de la Beijing şi prin deschiderea unuia nou în India. În plus, va fi rezolvată şi problema vizelor pentru turişti. Castelul Bran şi Sighişoara ar urma să fie promovate în legătură cu Dracula, cu sume ce vor fi alocate către acest domeniu anul viitor, mai declara Bărhălescu luna trecută.
Cu o lună mai devreme de acest anunţ, pe la mijlocul lunii august, agenţia de turism S&S Travel a scos la promovare Dracula Tour, un produs turistic care oferă turiştilor opt zile de vacanţă cu plecare din Bucureşti, spre Castel