Presedintele Frantei, Francois Hollande, afirma ca tarile din Uniunea European sunt "aproape" de iesirea din criza zonei euro iar o uniune politica trebuie avuta in vedere dupa alegerile europene din 2014, scrie AFP.
"Despre iesirea din criza zonei euro, suntem aproape. Pentru ca am luat deciziile potrivite la summitul din 28 si 29 iunie si avem datoria sa le aplicam rapid", a declarat presedintele francez, intr-un interviu acordat mai multor cotidiene europene, cu o zi inainte de summitul de la Bruxelles.
"Intai, regland definitiv situatia din Grecia, care a facut atatea eforturi si care trebuie sa fie asigurata ca ramane in zona euro. Si apoi, raspunzand cererilor tarilor care au facut reformele necesare si care trebuie sa se poata finanta la dobanzi acceptabile. Si, in fine, punand in practica uniunea bancara", a detaliat el.
"Vreau ca toate aceste chestiuni sa fie rezolvate pana la finele anului. Vom putea atunci angaja schimbarile in modurile de decizie si aprofundarea uniunii noastre. Acesta va fi marele dosar de la inceputul anului 2013", a continua el.
Si totusi, "cel mai rau scenariu - teama de o dezintegrare a zonei euro - da, a trecut. Dar nu am ajuns inca la bine. Noi trebuie sa-l construim", a comentat presedintele francez.
In ceea ce priveste institutiile, Francois Hollande a apreciat ca "uniunea politica", reclamata de Germania, ar trebui sa apara dupa "uniunea bugetara" si cea "sociala".
La intrebarea "In ce interval vedeti aceasta uniune politica", Hollande a raspuns: "Dupa alegerile europene din 2014. Miza acestei consultari va fi viitorul Uniunii".
Presedintele francez s-a pronuntat din nou pentru o "mutualizare partiala a datoriilor" care trebuie sa desavarseasca uniunea bugetara din zona euro.
"Cu totii participam la solidaritate, nu doar Germania! (...) Incet