Banii nu au miros, culoare şi etnie. Că aşa stau lucrurile o confirmă, încă o dată, măsluirea de către patru primării comunale a tot atâtea licitaţii, cu ajutorul unei aceleiaşi firme de consultanţă, cu aceleaşi metode grosolane şi în beneficiul unei aceleiaşi firme de construcţii.
BIHOREANUL vă prezintă felul în care "verzişorii", chiar şi atunci când sunt lei româneşti, sunt prăduiţi de clientela unei formaţiuni politice, UDMR, care prosperă pe bani publici, batjocorind atât legea, cât şi munca altor firme care puteau realiza lucrările licitate pe sume mai mici, mai repede şi mai bine.
O, paşă, cât de darnic eşti...
Pe 29 martie, ministrul Mediului Laszlo Borbely era primit cu onoruri la Prefectura Bihor, unde îşi anunţa preocuparea pentru problemele de mediu din comunele bihorene, în marea lor majoritate lipsite de apă şi canalizare. Oficialul anunţa că Administraţia Fondului de Mediu, aflată în subordinea sa, alocă 60,01 milioane lei pentru 12 proiecte programate în judeţ, dintre care pentru 8 au şi fost semnate în aceeaşi zi contractele de finanţare, beneficiare fiind primăriile Ciuhoi, Viişoara, Aştileu, Chişlaz, Cetariu, Marghita, Săcueni şi Cetariu.
Ce nu se ştia, ci doar se bănuia, este că - sub pretextul că banii au fost alocaţi de un ministru UDMR - câştigul trebuia să ajungă tot la o firmă aflată în graţiile liderilor Uniunii. "Încă din primăvară se zvonea printre constructori că nu are sens să mergem la licitaţii, că toate vor fi câştigate de o firmă "agreată" de UDMR", explică pentru BIHOREANUL, sub un anonimat uşor de înţeles, reprezentantul unei companii de construcţii ce avea să realizeze, după câteva luni, că fum fără foc nu iese niciodată.
Fără concurenţă
Prima licitaţie din pachetul anunţat de Borbely s-a desfăşurat în august, în organizarea Primăriei Ciuhoi, condusă de Molnar Jozsef, care a pus la bătaie î