Producătorii agricoli care vor să îşi vândă legumele şi fructele în pieţele din ţară vor fi identificaţi în baza unui legitimaţii electronice care va conţine toate datele despre identitatea lor, suprafeţele deţinute şi cantităţile de produse.
Acesta este un proiect iniţiat de Ministerul Agriculturii împreună cu reprezentanţii Cooperativei Agricole Eco Legum Vidra pentru introducerea carnetului de producător, piaţa Pipera din Bucureşti fiind singura în momentul de faţă unde vând doar producătorii agricoli, respectiv 22 de membrii ai acestei asociaţii.
'Carnetul de producător va fi o bază de date cu întreaga suprafaţă deţinută, culturile şi cantităţile obţinute. Practic, va fi un card electronic de acces individual al fiecărui producător în pieţe. Când intră în piaţă este scanat codul de bare, iar din totalul cantităţii deţinute i se descarcă cantitatea cu care a a venit în ziua respectivă în piaţă. Intrând într-o astfel de formă asociativă se centralizează producţia, valorificarea şi cantităţile. Noi ne dorim fiscalitatea pentru că vrem un comerţ civilizat şi să nu de dorim sa mai fim păcăliţi de intermediari', a declarat preşedintele Cooperativei Agricole Eco Legum Vidra, Vlad Gheorghe, prezent în Piaţa Pipera.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a menţionat că legislaţia necesară pentru introducerea noilor certificate de producător va fi finalizată în cel mai scurt timp.
'Piaţa Pipera este o nouă piaţă unde producătorii vor avea posibilitatea să-şi desfacă marfa direct, iar cumpărătorii să cumpere la preţuri ceva mai bune. Ne bucurăm că această iniţiativă vine de la un producător agricol, care a creat posibilitatea producătorilor să vină să-şi vândă direct produsele la preţurile pe care le doresc ei, fără alţi intermediari. Noi trebuie să venim în continuare cu sprijin legislativ, de genul carnetului