Cedată de autorităţile locale şi trecută prin mâinile câtorva proprietari, Odaia Drăgălina de la Gura Bâcului (Republica Moldova) a ajuns o ruină. Procurorii intenţionează să deschidă al doilea dosar penal pentru înstrăinarea monumentului de arhitectură
Curtea boierească din satul Gura Bâcului, Anenii Noi, ar putea fi plină de turişti ademeniţi de farmecul şi istoria acestui loc. La mijlocul secolului XIX, aici se consumau scene de amor în timpul petrecerilor organizate de proprietarul conacului, polonezul Karl Ianovski, colonel în retragere din armata rusă. De fapt, şi Odaia Drăgălina are la bază o poveste impresionantă de dragoste. Boierul avea o fată, Elena (părinţii o dezmierdau Lina), pe care o iubea un nobil pe nume Vasilevski. Tânărul venea seara şi îi cânta sub ferestre: „Dragă Lina, dragă Lina...". De la aceste serenade, se trage şi numele conacului - Drăgălina.
Pe atunci moşia lui Karl Ianovski cuprindea tot teritoriul pe care este aşezat astăzi satul Gura Bâcului. Pe lângă casă, nobilul avea moară, beci, grânar şi grajduri. Toate au fost construite din cărămida făcută la propria fabrică sau din piatră şlefuită cu toporul.
După destrămarea imperiului sovietic, un localnic a cumpărat moara şi grajdurile în care ţine acum 50 de vaci. Maxim Tcaci spune că şi el a auzit povestea despre preafrumoasa domniţă şi aleea cu flori de liliac, mireasma cărora se împrăştia la kilometri distanţă.
RĂSCOLIT DE CĂUTĂTORII DE COMORI
Din păcate, astăzi nimic nu mai aminteşte despre pitorescul de cândva al acestor locuri. În perioada sovietică, în casa boierească erau găzduiţi studenţii care lucrau toamna în kolhoz. Căutătorii de comori îi dau permanent târcoale. „Anul trecut, am vazut câteva maşini care au oprit lângă conac. Toată noaptea am auzit zgomote produse de lovituri de topor. A doua zi am găsit peretele din ospătărie spart. Pe jos erau mon