O economie diversificată, cu un bun potenţial de creştere a veniturilor şi a competitivităţii, niveluri reduse ale datoriei publice şi o situaţie fiscală în curs de ameliorare - acestea sunt concluziile raportului anual al agenţiei de rating Moody's pentru România, un raport destul de bun pentru una dintre cele mai sărace ţări din UE, răvăşită în ultimii ani de crize economice şi politice, se apreciază într-un articol publicat în secţiunea de bloguri a Financial Times.
În raportul său, Moody's afirmă că ratingul Baa3 al obligaţiunilor guvernamentale ale României este sprijinit de elementele fundamentale - ceea ce este suficient de liniştitor, chiar dacă agenţia menţine România în zona ratingurilor "negative".
Raportul este îngreunat de obişnuitele obiecţii la adresa României - sectorul său public umflat, expunere la criza din zona euro, nivel redus al creşterii PIB şi predispoziţie pentru oscilaţii politice.
Moody's evaluează ratingul suveran al unei ţări în funcţie de poziţia acesteia în patru domenii: "soliditate economică, soliditate instituţională, soliditate a finanţelor publice şi susceptibilitate la riscurile legate de evenimente imprevizibile - precum şi influenţa reciprocă a acestora". La fiecare dintre aceste capitole, agenţia evaluează situaţia actuală din România ca fiind "moderată".
"Bază economică diversificată a ţării şi potenţial de viitoare creşteri ale competitivităţii şi veniturilor, rate relativ scăzute ale datoriei guvernamentale, acces la sprijin financiar multilateral şi continuă ameliorare a balanţei fiscale, în pofida volatilităţii politice de anul acesta. Agenţia de evaluare ia notă de provocările de creditare reprezentate de vulnerabilităţile balanţei de plăţi a României, manifestate prin deficitul său de cont curent şi nivelul destul de ridicat al datoriei externe, cu obligaţii anuale de plată se