În cea mai recentă şedinţa a CSAT s-a luat în discuţie şi achiziţia unui avion multirol (care îşi poate schimba misiunea în timpul zborului) de generaţia a patra care să înlocuiască flota de MiG 21 Lăncer care, treptat, iese din uz.
Potrivit ministrului apărării, Corneliu Dobritoiu, România s-a hotărât să cumpere 12 F16 de la portughezi. Costul pachetului este de 677 de milioane de dolari. Aici nu sunt incluse modernizarea pistelor, a hangarelor şi a infrastructurii aferente (14 milioane de dolari), pachetul de armament (100 de milioane de dolari) și un modul de antrenament al piloților în Statele Unite (40 de milioane de dolari). În total valoarea afacerii depăşeşte 800 de milioane de dolari şi nu 600 de milioane de dolari cum afirma ministrul apărării după şedinţă CSAT. Aceşti bani trebuie plătiţi în termen de cinci ani, începând de anul viitor când vor fi viraţi primii 70 de milioane de dolari. Pe de altă parte, tot ministrul apărării spune că preţul unui aparat este de 10 milioane de dolari. Rezultă că peste 550 de milioane de dolari se duc pe antrenamentul piloţilor şi a personalului tehnic de întreţinere, modernizarea avionicii, simulatoare, computere cu care se încarcă misiunea, generatoare de curent , generatoare de oxigen etc.
Aparate la mâna a treia
Nu e o afacere foarte bună dacă ţinem cont că avioanele nu sunt nici măcar la mâna a doua, aşa cum au fost prezentate. Cele 12 aparate au fost fabricate în anii 1982-1983, dar în anii 90 au fost ţinute în rezervă aproximativ cinci ani. În 1999 au fost vândute pe un dolar bucată către portughezi. După 2000 ele au fost trecute printr-un program de upgradare iar din 2006 au fost scoase la vânzare. Preţul pare prea mare dacă ne gândim la ce oferte au făcut, în ultimii ani contracandidaţii.
Europenii de la EADS ofereau pentru un miliard de euro, 24 de Eurofighter Typhoon second hand precum şi