Nu căutăm să demontăm ideea că în România nu ai ce vedea sau că ţara noastră nu este ofertantă din punct de vedere turistic, ci doar să arătăm de ce nu este atractivă şi de ce este evitată o ţară care are la dispoziţie peste 190 de castele pe care le poate prezenta sub diverse forme publicului larg: de la muzee sau elemente de arhitectură ce merită vizitate şi admirate, la hoteluri şi pensiuni în care te simţi ca un nobil de secol XVIII sau un boier din aceeaşi vreme.
Zilele trecute priveam la televizor o ştire despre ofertele de Crăciun şi Revelion. Între informaţii era inserată şi ideea că ai putea să îţi petreci Crăciunul asemeni unui boier. Nu am avut nevoie să văd mai mult de două cadre şi să îmi dau seama că obiectivul vizat este frumosul Conac Polizu din judeţul Iaşi.
O idee cum să valorifici patrimoniu – cazul Conacului Polizu (foto)
Pentru că am tot fost acuzaţi că oferim doar exemple negative vom prezenta în deschiderea materialului de azi pe scurt povestea de succes a Conacului Polizu. Acest monument istoric, construit între anii 1870 -1878 de către Constantin Ghica-Deleni, în satul Maxut, comuna Deleni, judeţul Iaşi, a servit familiei sale drept reşedinţa de vară a familiei şi a moştenitorilo ulteriori. Odată cu instaurarea regimului comunist, clădirea nu a fost ferită de tratamentele aplicate fosteleor elite de către noii stăpâni.
Mai citeşte:
Castelul pierdut de la Surduc – FOTO
Cum se jonglează cu banii publici la cultură - criterii aleatorii şi comparaţii între monumentele istorice
A deservit drept cazarmă de armată rusească şi apoi drept diverse forme de administrare comunistă. Din anul 2005 însă unitatea a intrat într-un amplu proces de reamenajare şi restaurare, cu ajutorul specialiştilor şi materialelor de construcţie de cea mai bună calitate. În mai 2012 au fost primiţi