Dupa cele trei dezbateri electorale, candidatul republican este mai aproape ca niciodata de castigarea alegerilor. In majoritatea statelor indecise, el a recuperat procente multe in ultimele saptamani. S-ar putea sa nu fie de ajuns, scrie Barbu Mateescu, pe blogul Sociollogica.
Pe scurt:
Trend pro-republican a obosit putin.Ohio pare a fi decisiv. Ca de obicei.Potential de surprize in ambele sensuri. Candidatii sunt vulnerabili.
Intentia de vot la nivel national are relevanta mica - de doua ori in istorie un candidat la prezidentiale a obtinut voturi mai multe decat oponentul sau dar a pierdut alegerile. De asemenea, o diferenta de 3-4 procente la nivel national inseamna deseori o infrangere devastatoare pentru cel de pe locul doi. Si asta pentru ca fiecare stat are un numar de puncte/"voturi electoriale" (VE) care depinde de populatie (California are 55 VE, Dakota de Nord ... doar 3). Cu doua exceptii care nu sunt relevante pentru acest articol, daca un candidat castiga intr-un stat primeste toate VE ale statului respectiv, chiar daca victoria in statul respectiv a fost la un procent sau la o suta de voturi. Scopul, evident, este sa obtii mai multe VE decat adversarul - numarul minim de VE necesar pentru victorie este 270, totalul fiind de 538.
Majoritatea statelor au acelasi profil politic de zeci de ani. Schimbarile demografice sunt lente. La fel si cele care tin de cultura politica. Daca ai un candidat pur si simplu dezastruos, te poti pomeni cu o harta care arata asa (este vorba de alegerile din 1984; rosu = republicani; albastru = democrati ). Astfel de cazuri sunt insa rare. Atat Romney cat si Obama stiau de luni bune care sunt statele pe care urmau sa le castige cu usurinta si care sunt statele unde urma sa se dea adevarata lupta.
Conform sondajelor - care in America sunt efectuate des, la vedere si de mai multe insti