Mircea Diaconu rămâne senator. Senatul a respins, marţi, propunerea de încetare a mandatului liberalului Mircea Diaconu, înaintată instituţiei de ANI. Patru ONG-uri atrat atenţia: "Asistăm la un moment deosebit de dificil pentru statul de drept!" Chestiunea va fi reflectată negativ în raportul de ţară.
UPDATE 2. "Respectarea unei hotărâri judecătoreşti irevocabile reprezintă una din garanţiile supremaţiei legii într-un stat de drept. Şi din această perspectivă dar şi din perspectiva evaluării la care România este supusă de către Comisia Europeană în cadrul MCV există probabilitatea ca nerespectarea acestei hotărâri să fie reflectată negativ în raportul de ţară", a declarat pentru Evenimentul Zilei vicepreşedintele CSM, procurorul Oana Schmidt-Hăineală.
UPDATE 1. Patru ONG-uri reacţionează vehement faţă de verdictul Senatului în cazul Mircea Diaconu. Freedom House, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social şi Institutul pentru Politici Publice îşi exprimă îngrijorarea legată de gravul precedent creat de votul în Senatul României privind menţinerea mandatului senatorului Mircea Diaconu în ciuda confirmării stării de incompatibilitate în care acesta se află.
"Asistăm la un moment deosebit de dificil pentru statul de drept în condiţiile în care Senatul României a hotarât prin vot încălcarea legii şi a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.", se arată în comunicatul remis redacţiei Evenimentul Zilei.
"Constatată de ANI şi stabilită atât de Curtea de Apel Bucuresti, cât si de Înalta Curte de Casaţie Şi Justiţie prin decizie definitivĂ şi irevocabilă, starea de incompatibilitate a senatorului liberal Mircea Diaconu a fost ignorată de către Senatul României. Deşi prin lege senatorul ar fi trebuit să-şi piardă mandatul precum şi posibilitatea de a ocupa o funcţie publică în următorii trei ani, după votul Senatului din 30 octombrie, Mircea Dia