Adolescenţa este o perioadă a crizei de indentitate, tinerii sunt tentaţi să experimenteze cât mai multe lucruri, iar dorinţa lor de a-şi asuma riscuri îi poate conduce şi către alcool. Sursa: Reuters
Când vine vorba despre băutură, opinia familiei pentru schimbarea comportamentului contează în proporţie de 80%, de aceea părinţii sau rudele sunt cei care îi pot ajuta pe tineri să devină mai echilibraţi în ceea ce priveşte consumul de alcool.
Un prim pas în acest sens ar fi informarea referitoare la riscurile la care se expun:
Mahmureala este cel mai întâlnit efect al intoxicaţiei cu alcool, iar simptomele sunt durereri de cap, irascibilitate şi deshidratare. Cum creierul suferă cel mai mult de pe urma deshidratării, rezultatele şcolare ale adolescenţilor care consumă alcool vor avea de suferit.
Totodată, tinerii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sunt expuşi riscului de a face alegeri greşite cum ar fi consumul de droguri şi tutun sau practicile sexuale neprotejate.
O mare parte a deceselor în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani este cauzată de accidente, suicid şi violenţă, alcoolul fiind implicat în multe dintre cazuri.
Familia reprezintă un model pentru copii, însă, nu este obligatoriu ca un copil care are un părinte sau ambii consumatori de alcool, să devină şi el consumator.
,,Dacă sunteţi nişte adulţi care au probleme cu alcoolul, este important să discutaţi cu copilul şi să-I asiguraţi că este o problemă care are soluţii dacă veţi apela la ajutorul unor specialişti’’, ne-a explicat psihologul Daniela Ghoerghe
Printre semnele care arată că un adolescent consumă alcool se numără și următoarele:
1. Miroase a alcool
2. Dorinţa de a sta noaptea cu prietenii
3. Utilizează mentă sau se spală pe dinţi mai des decât de obicei
4. Utilizează parfum cu miros foarte