Conservele de carne, fasolea boabe, pastele și gemurile sunt comestibile și câteva săptămîni bune de la data expirării. Sursa: SHUTTERSTOCK
Criza economică îi face pe oameni să se gândească de două ori înainte de a a arunca mâncarea la coș. Borcanele cu gem, pungile de orez sau conservele de carne ajung să stea și câteva săptămâni prin cămară, dar specialiștii spun că termenul de expirare nu trebuie respectat cu sfințenie atâta vreme cât mâncarea arată și miroase bine. Iată topul celor mai sigure alimente expirate:
Conservele de orice fel expiră de regulă la unu-doi ani de la data fabricației, însă termenul inscripționat pe etichetă este relativ, explică managerul unui supermarket britanic. Sterilizarea sub presiune la temperaturi de peste 117 grade celsius ucide microorganismele, astfel că mâncarea poate rezista circa trei ani de zile. Atunci când însă conservele încep să se umfle, e semn că au acumulat gaz și trebuie aruncate.
Borcanele cu gem, muștar etc. sunt și mai simplu de verificat. Capacul complet flat și care se deschide greu reprezintă cel mai bun indicator că alimentele sunt încă comestibile. În unele cazuri, există o pojghiță albicioasă deasupra, dar asta nu înseamnă că toată mâncarea e periclitată.
Alimentele uscate pecum orezul, pastele sau fasolea boabe sunt în pericol de a face molii, dar nici acestea nu au o dată de expirare bătută în cuie. Singurul dezavantaj este că, în timp, se observă o deteriorare a calității, cum ar fi gust amărui după preparare.
Alte produse „supraviețuiesc” multă vreme de la expirare prin îngheț la -18 grade celsius. Este și cazul cărnii, a maionezei și chiar a albușurilor.