Romania este vazuta drept noua "roata care scartaie" a Uniunii Europene, in mare parte din cauza coruptiei, a nivelului mare de consum al energiei sau a lipsei de strategie nationala pentru inovatie.
Pana in anul 2020, Uniunea Europeana va fi o coalitie prospera si de succes a statelor sale membre. Din ce in ce mai multi cetateni vor fi educati, mai putini vor trai sub pragul saraciei si cei mai multi vor avea un loc de munca, noteaza site-ul Fool.com. Sau, cel putin, acesta este scopul pentru Europa 2020.
Acest plan, care este "concis, ambitios si optimist" include si limitarea emisiilor de gaze, dar si tinte pentru investitii in cercetare si dezvoltare.
Insa, cu poticniri masive in Romania - inclusiv coruptia guvernamentala publica, niveluri ale consumului de energie care sunt printre cele mai mari din Uniune, dar si o lipsa de strategie nationala pentru inovatie -, Europa 2020 se confrunta confrunta cu o batalie anevoioasa.
Cu toate ca este membru din 2007, Romania nu a adoptat moneda unica euro si nici nu face parte din spatiul Schengen. Planuieste sa adopte euro in anul 2015, in timp ce visele legate de spatiul Schengen sunt spulberate in mod repetat de alte state membre, ingrijorate din cauza instabilitatii politice din Romania.
Sursa citata noteaza ca Romania nu este singurul stat membru care ameninta planul de peste opt ani al Uniunii Europene. Astfel, sunt realizate legaturi cu Grecia, tara care inca nu este sigura ca va continua cu euro, in timp ce bancile romanesti si cele grecesti sunt in stransa legatura, Banca Nationala a Greciei fiind o prezenta importanta in Romania.
Insa tara noastra are propriile probleme, inclusiv includerea in lista "gupului statelor membre care recupereaza" - o categorie cu nevoi speciale pe care o imparte cu Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Litua