Cazul unei fetițe care a intrat la pubertate la vârsta de 8 ani trage un semnal de alarmă asupra efectelor nocive pe care le poate avea stilul de viață modern. Pubertatea precoce nu are doar un impact psihologic asupra copiilor, ci le poate provoca ulterior boli grave precum cancer la sân sau ovarian.
1 /.
La vârsta la care alte fetițe încă se joacă cu păpușile, Atlanta Carson se confruntă deja cu primele semne ale pubertății- pilozitate și primul ciclu menstrual.
„Într-o seară, în timp ce îi făceam baie, am rămas uimită când am remarcat primele fire de păr pubian. În scurt timp, Atlanta a avut primul ciclul menstrual. La vârsta aceea, nici nu realiza ceea ce i se întâmplă și la vederea primelor picături de sânge a crezut că a avut un accident oribil. Mami, nu-mi place, când se oprește, mi-a zis. Mi s-a rupt sufletul să văd cum se sfârșește copilăria fiicei mele ”, a povestit Ema, mama fetiței, pentru dailymail.co.uk. ALARMANT. Fenomenul băieților cu sâni. Bombele alimentare care ne dopează copiii cu hormoni
Studiile efectuate în întreaga lume arată că vârsta la care fetițele intră la pubertate a scăzut dramatic. Dacă acum 20 de ani, fetele aveau primul ciclu menstrual la 14-15 ani, în ultimul deceniu, acest lucru se întâmplă la 10-11 ani. Un studiu german arată că în fiecare deceniu, vârsta la care fetele intră la pubertate scade, în medie, cu cinci-șase luni.
„La 12 ani, purta deja măsura C la sutien”
Diagnosticul de pubertate precoce se pune în momentul în care toate aceste schimbări fizice au loc între 6 și 8 ani, așa cum este și cazul Atlantei. Cu cât aceste schimbări fizice apar mai devreme, cu atât au un impact mai mare asupra comportamentului copiilor. Mai mult, simptomele premenstruale precum durerile de cap și oboseala le pot afecta serios activitatea școlară.
„Atlanta s-a transformat brusc. Din fetița vesela a devenit ado