Pacientii romani pot beneficia de servicii de psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica sau logopedie doar daca platesc, intrucat CNAS nu incheie contracte cu cabinetele medicilor de profil, desi zilnic sunt aproape opt sinucideri, avertizeaza Colegiul Psihologilor.
"Accesul pacientilor la serviciile psihologice este, practic, imposibil de realizat . Pacientii romani pot accesa servicii de psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si logopedie, adica psihopedagogie speciala, doar daca platesc. In prezent, CNAS nu deconteaza, in realitate, astfel de servicii si nu incheie contracte cu cabinetele psihologilor. CNAS considera, intr-un mod aberant, ca beneficiarii serviciilor psihologice sunt medicii de specialitate, si nu pacientii ", a spus Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.
Presedintele Colegiului Psihologilor a precizat ca aproximativ 40% din populatia Romaniei, aflata in mediul rural, nu a beneficiat niciodata de o evaluare psihologica clinica si nu stie ce este un psiholog.
"Traversam o perioada de criza economica in care depresia si alte afectiuni psihogene au devenit o problema de sanatate publica . In aceste conditii, este extrem de necesar ca pacientii sa aiba acces direct la servicii psihologice de diagnosticare si recuperare prin decontare directa cu casele de asigurari. Avem nevoie de un program national de asistenta psihologica a populatiei", a mai spus presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.
Studiile de specialitate indica tendinte de crestere a frecventei tulburarilor depresive si a tentativelor de suicid, a cazurilor de violenta domestica, a consumului de droguri si alcool. Anul trecut, in Romania au fost inregistrate 2.784 de sinucideri , media fiind de aproape opt sinucideri pe zi, potrivit datelor Institutului Național de Medicina Lega