Prins după ce a împușcat sturzi a căror valoare trecea de 10.000 de euro, un cetățean italian a fost trimis în judecată săptămâna aceasta la Judecătoria Lugoj. Braconierul a fost descoperit de polițiști la finele lunii august, în timp ce ieșise la vânătoare fără autorizație.
Filippetto Fortunato plănuia să se înfrupte din păsări împreună cu amicii săi.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj au dispus trimiterea în judecată a italianului Filippetto Fortunato pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj cinegetic. „Pe 29 august, polițiștii Secţiei 5 Belinţ şi ai Serviciului Arme din cadrul IPJ Timiş au efectuat o acţiune de control pe fondul de vânătoare din localitate, ocazie cu care au fost depistate patru persoane care practicau vânătoarea, respectiv un cetăţean român şi trei cetăţeni italieni. La faţa locului au fost găsite un număr de 138 păsări împuşcate din specia sturz. Prejudiciul cauzat se ridică la suma de 10.350 euro”, arată procurorul de caz în rechizitoriu.
Ancheta a stabilit că toți sturzii erau ai lui Fortunato, iar acesta intenționa să îi transporte, în recipiente frigorifice, în Italia, unde urma să îi congeleze și să îi folosească pentru propriul consum.
Carnea de sturz, spun cunoscătorii, este considerată o delicatesă încă din timpul Imperiului Roman. Romanii spuneau că nimic nu se compară cu un sturz gras. Sturzii în bucătărie au fost considerați speciali și în Evul Mediu. Îi cereau în meniu mercenarii, ca să prindă puteri. Acum, vânătorii se laudă că această carne are aproprietăți afrodisiace, și că friptura de sturz nu numai că aduce cea mai fină carne de pasăre de la noi, dar aceasta este perfectă pentru o cină romantică, înlocuind cu succes scoicile și vinul roșu.