Pe fondul capacităţii administrative reduse, se va lua în calcul implicarea sectorului privat în gestionarea fondurilor europene pentru următorul cadru financiar 2014-2020, prin înfiinţarea unor organisme intermediare (OM) private, a declarat, ieri, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, în cadrul unei conferinţe.
Lipsa de coordonare instituţională, una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat ţara noastră în procesul de absorbţie, poate fi rezolvată, potrivit domniei sale, prin limitarea numărului de autorităţi de management (AM) sub tutela unui singur minister, care să şi supravegheze întregul proces, implementarea politicilor sectoriale să se facă la nivel de ministere şi OM să decidă ce proiecte să finanţeze.
Leonard Orban a declarat: "Coordonarea întregului proces, deşi exis-ta pe hârtie, nu a fost funcţională până să fie creat Ministerul Afacerilor Europene (MAEur). Nu numai diferite AM au avut o abordare separată şi necoordonată, dar şi OM s-au transformat în state în stat şi, astfel, au apărut o serie de aberaţii de genul procedurilor diferite pentru aceeaşi operaţiune. Unii au împins birocraţia la culmi greu de imaginat, în timp ce alţii au simplificat".
În plus, proiectele aprobate pentru noul cadru financiar ar trebui orientate spre rezultate, astfel încât întreaga societate să beneficieze de efectul de multiplicare. "Fără această abordare, chiar dacă vom reuşi să îmbunătăţim rata de absorbţie, efectele s-ar putea să nu apară", a subliniat ministrul.
* Industria ar trebui să devină prioritate naţională
În plin proces de definire a priorităţilor europene şi naţionale care vor sta la baza Acordului de Parteneriat şi a programelor pentru următoarea perioadă de progamare, ţara noastră ar trebui să definească dezvoltarea industriei şi, implicit, a întreprinderilor mari drept prioritate, a afirmat Leonard Orban, s