Anual, fraudele in Romania se ridica la sume colosale. Banul public este sistematic trecut intr-o proportie semnificativa in buzunarul reprezentantilor unor grupuri de interese nelegitime. Vorbim practic de crima organizata. Daca aceasta ar fi inhibata si diminuata prin aplicarea corecta a legii, atunci Guvernul ar dispune de sume mult mai mari de bani pe care le-ar putea destina cu inteligenta binelui public. Facand investitii care sa aduca valoarea adaugata. Este singura sansa a Romaniei de a iesi din groapa. De a iesi din groapa in care sta. Ceea ce presupune, vrem, nu vrem, procurori, la randul lor, apolitici, cinstiti, hotarati, priceputi si o justitie dreapta.
Curtea de Conturi a Romaniei masoara anual fraudele, numai in ceea ce priveste achizitiile publice de bunuri si servicii, la aproape 10 miliarde euro. Contractele incheiate cu statul numai de catre de grupurile de interese PDL, asa-numitele licitatii cu dedicatie, se ridica si ele la o valoare de aproape 10 miliarde pe an. Din acesti bani, intr-o forma sau alta, circa 3 miliarde sunt sifonati. Adica inseamna furt. Evaziunea fiscala se ridica si ea la sume uriase de cel putin 10 miliarde pe an, in conditiile in care numeroase firme se bucura de "protectie". Si, evident, mai exista asa-zisa coruptie mica, cu certitudine si aceasta de ordinul miliardelor.
Iata, asadar, un potential de care Romania dispune si care a fost atat de frecvent invocat de catre USL, pana cand a ajuns la guvernare. De ce, la guvernare fiind, USL nu intreprinde nimic pentru a accesa, diminuand hotia, macar partial, aceasta mina de aur? Pentru ca, pentru moment, Guvernul nu poate sa faca nimic. Orice actiune de acest fel depinde, in totalitate, de inspectorii vamali, de inspectorii financiari, de serviciile secrete si, in primul rand, de procurorii de la DNA si DIICOT. Abia apoi un rol il joaca si ju