Faptul că americanii iau foarte în serios votul de mâine, 6 noiembrie, este evident, aici, pe întreg teritoriul SUA şi nu numai.
Pe de-o parte, foarte mulţi cetăţeni aflaţi în America dar şi în afara ei şi-au trimis deja opţiunea prin “early voting" şi acum verifică cu mare atenţie pe internet dacă votul lor a ajuns în timp util şi dacă a fost înregistrat. Pe alta parte, se desfăşoară tot felul de simulări menite să conştientizeze electoratul şi să îi trezească interesul pentru vot.
Un exemplu este cel al transformării, în multe dintre şcolile americane, a ultimei ore de istorie a săptămânii în “voting time".
Copiii din clasele a VI-a, a VII-a, şi a VIII-a au fost puşi să “voteze" cu democraţii sau cu republicanii. Au fost duşi în săli de clasă aranjate ca secţie de votare, unde-i aştepta o comisie formată din profesori. Au fost amenajate acolo cabine de vot şi urne, exact ca la o secţie de votare reală. Copiii, cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, au completat formularele necesare pentru exercitarea votului - copii fidele ale celor reale, doar că nu li s-a cerut SSN-ul (numărul de asigurare socială, cu care americanii se pot legitima) şi ID-ul real, au folosit ID-ul şcolar.
Unul dintre buletinele de vot era pentru alegerea preşedintelui, iar celălalt pentru candidaţii la fotoliile din Congres. În plus, faţă de formularele de vot reale, copiii mai aveau şi opţiunile "comentarii" şi "propuneţi un candidat, mai bun decât Obama sau Romney". La sfârşitul zilei, care coincidea şi cu sfârşitul trimestrului şcolar fiindcă luni şi marţi sunt zilele libere şi în învăţământ, copiii au primit rezultatele alegerilor. Rezultatele le-au fost comunicate prin intermediul posturilor de televiziune ale şcolilor sau prin internet.
Se pare ca majoritatea copiilor l-au propus ca preşedinte pe Justin Bieber- un adolescent canadian,