Membră a CCR, Iulia Motoc explică ce înseamnă intervenţia Comisiei de la Veneţia şi a Uniunii Europene din această vară: “Curtea Constituţională, în componenţa din iunie 2012, se bucură de credibilitate internaţională”
"În Europa nu există control constituţional asupra deciziilor Curţilor Constituţionale. România a fost criticată pentru instituirea acestui sistem înainte de 2003, considerându-se că nu există un real control de constituţionalitate în momentul în care două treimi din Parlament pot infirma deciziile Curţii. Este de esenţa controlulului constituţional să nu existe un astfel de control", a declarat judecătorul constituţional Iulia Motoc pentru Evenimentul zilei.
Frunda vrea să limiteze puterile Curții Constituționale
În toate statele, decizii foarte importante sunt luate de un număr restrâns de judecători, spune sursa citată. "Uneori, cum este cazul Curţii Constituţionale a Germaniei, deciziile au consecinţe nu numai pentru Germania, ci pentru întreaga Europă. În momentul în care o Curte Constituţională îşi pierde credibilitatea printr-un exces de politizare ea nu se mai bucură de susţinere internaţională. Faptul că, în această vară, Comisia de la Veneţia - care cunoaşte foarte bine deciziile Curţilor Constituţionale - dar şi Uniunea Europeană au intervenit în favoarea Curţii Constituţionale a României demonstrează că această Curte, în componenţa ei din iunie 2012, se bucură de credibilitate internaţională", a adăugat judecătoarea CCR.
Membră a instanţei constituţionale care a fost supusă în această vară unei presiuni uriaşe, Iulia Motoc susţine că "orice restrângere a competenţelor unei Curţi Constituţionale este critică pentru că ea este interpretată ca o sancţiune la deciziile formulate anterior". Acest lucru nu s-a întâmplat numai în cazul României, dar şi al altor state.
Augustin Zegrean: "Frunda vrea desfiinţarea Curţii Co