Moment istoric în China zilele acestea, când Partidul Comunist (PCC) îşi alege noua conducere. La sfârşitul celui de-al XVIII-lea Congres al partidului unic din China, care are loc cu mult fast în perioada 8-14 noiembrie, în celebra Piaţă Tiananmen din Beijing, republica populară asiatică va avea şi un preşedinte şi premier noi, care vor succeda actualului tandem Hu Jintao-Wen Jiabao.
Conform cutumei comuniştilor chinezi, preşedintele Jintao (69 de ani) predă ştafeta adjunctului său, Xi Jinping (60 de ani), după două mandate cumulând un deceniu. Momentul este deosebit de important: "societatea armonioasă" a lui Hu a scos la iveală numeroase fisuri în ultima perioadă. Relaţiile cu SUA sunt sensibile, din cauza politicilor monetare ale comuniştilor şi ponderea din datoria publică a Americii pe care o au ei.
FOTO: Mark Ralston/AFP/Mediafax
Annus horribilis chinezesc
De asemenea, Congresul PCC, eveniment organizat o dată la şapte ani, vine la finalul unei perioade de scandaluri care au făcut înconjurul lumii şi au dus la alungarea unor "elemente nocive" din sânul partidului, cel mai mediatizat caz fiind cel al lui Bo Xilai. Bo era considerat unul dintre potenţialii lideri ai partidului până anul acesta, când a fost implicat în nişte scandaluri mediatice imposibil de ţinut în interiorul graniţelor chinezeşti.
Acuzat de corupţie, abuz de putere, relaţii sexuale "inadecvate" şi, mai ales, de complicitate la crimă, soţia sa fiind condamnată de uciderea unui om de afaceri britanic pe nume Neil Heywood, Bo a reprezentat o lovitură dură pentru imaginea PCC, într-un an deosebit de important.
FOTO: Goh Chai/AFP/Mediafax
Pentru că nici măcar un partid închis precum cel comunist chinez nu putea ignora scandalurile de corupţie din ultima perioadă, Hu Jintao s-a folosit de congresul lansat joi pentru a condamna corupţia care