Multe articole din presa românească au vorbit cu admirație despre desfășurarea campaniei electorale din Statele Unite, în contrast cu mișcările politice care au loc la noi în țară. Cu toate astea, există mai multe asemănări decât ne-am aștepta.
De foarte multe ori ni se întâmplă să privim cu dispreț spre scena politică dâmbovițeană. Luptele care ar trebui să aibă loc în dezbaterile politice serioase lipsesc de multe ori sau sunt foarte diluate, actorii politici axându-se mai mult pe campanii negative împotriva adversarilor.
Mai grav de atât, în campaniile electorale se încearcă de multe ori cumpărarea voturilor prin diferite mijloace, fie “mituirea” electoratului sărac cu o pungă de faină sau un telefon mobil, fie chiar încercări de fraudare la urne.
Admirația multor români pentru cultura americană este cunoscută de multă vreme, iar acest fapt ne face să privim alegerile din Statele Unite, uneori, dintr-o postură oarecum inferioară.
Majoritatea scandalurilor din politica românească își găsesc un corespondent și în cea din Statele Unite.
TELEFOANE MOBILE GRATUITE PENTRU ALEGĂTORII SĂRACI
Este celebră una dintre acțiunile primarului de la sectorul 5, Marian Vanghelie, care în mai multe campanii electorale pentru alegerea sa ca primar a oferit alegătorilor din sectorul său un număr impresionant de telefoane mobile gratuite.
Existau zvonuri conform cărora numărul de telefoane mobile date cetățenilor în campaniile electorale ale lui Vanghelie au ajuns la câteva mii.
Ei bine, același procedeu este întâlnit și în mult mai titrata campanie electorală americană.
Există și un site oficial unde Obama explică de ce acordă aceste telefoane mobile. http://obamaphone.net/
FRAUDELE ELECTORALE
Dacă în România nu există scrutin încheiat fără suspiciuni de fraude, iată că nici America nu duce l