Un expert în aviație, somitate de talie mondială și un experimentat pilot de teste pentru avioane de vânătoare au pregătit șapte ani o catastrofă aeriană pentru a afla cum se poate supraviețui. Într-un interviu pentru EVZ, cei doi specialiști au povestit întreaga experiență.
V-aţi întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă avionul cu care călătoriţi s-ar prăbuşi? Chiar este utilă adoptarea acelei poziţii speciale, înainte de impact, sau e doar un mit? Unde ar fi cel mai bine să staţi? Şi, mai ales, oare avioanele sunt concepute astfel încât e posibil ca pasagerii lor să supravieţuiască impactului?
În primul episod din cel de-al doilea sezon al seriei CURIOSITY, „Avionul prăbuşit”, care va fi difuzat astăzi, de la ora 21.00 pe Discovery Channel, o echipă internaţională de experţi va explora toate aceste întrebări punând în practică inimaginabilul: ei vor face să se prăbuşească un avion de pasageri – un Boeing 727 în mărime naturală – într-o zonă îndepărtată din deşert, undeva în apropierea graniţei dintre SUA şi Mexic. Avionul e telecomandat și a costa 1.000.000 de dolari, iar pregătirea operațiunii a durat șapte ani.
Din echipa de experți fac parte: prof. John Hansman, o somitate de talie mondială, Head of the Humans and Automation Division din cadrul Departamentului de Aeronautică şi Astronautică al Massachusetts Institute of Technology și un experimentat pilot de teste pentru avioane de vânătoare, Chip Shanle, fondator al companiei Broken Wing.
Într-un interviu pentru EVZ, experții au povestit cum a decurs operațiunea și care au fost concluziile.
EVZ: După părerea voastră, care ar fi locul cel mai bun din avion ?
Chip Shanle: Depinde de tipul de accident... În cazul celui din filmul nostru, evident că pasagerii erau mai în siguranță în zona din spate. În general, în cele mai multe accidente eşti mai în siguranţă dacă stai dincolo de