Pentru Dragoş Jaliu, consultant fonduri structurale şi partener al Structura Consulting Group, pre-suspendarea şi corecţiile aplicate ţării noastre de Comisia Europeană (CE) au devenit, în lipsa asumării, o armă electorală, în timp ce impactul pozitiv pe care l-au avut multe dintre proiecte nu este promovat, iar accentul se pune, în continuare, pe cantitate.
Domnia sa ne-a declarat că dacă administraţia publică doreşte să mai existe persoane care să acceseze fonduri şi în perioada 2014-2020 asumarea, responzabilizarea şi comunicarea ar trebui să fie principalele instrumente pe care aceasta ar trebui să le folosească în relaţia cu beneficiarii.
Suntem optimişti în ceea ce priveşte reluarea plăţilor pentru POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), dar nu acelaşi lucru îl putem spune, în lipsa unei viziuni şi a unui model, despre situaţia care ne aşteaptă în următorii şapte ani, ne-a mai spus consultantul.
Dragoş Jaliu, doctor în dezvoltare regională, este şi formator certificat CNFPA şi lector la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) - Facultatea de Administraţie Publică. Domnia sa are o experienţă bogată în managementul proiectelor şi planificare strategică, fiind deţinător al unei certificări internaţionale în management de proiect acordată de Project Management Institute, Folcroft, Pennsylvania, SUA. Dragoş Jaliu a susţinut peste 90 de sesiuni de instruire pentru adulţi în domeniul fondurilor şi procedurilor europene, al reformei în administraţie şi al educării adulţilor.
* Interviu cu Dragoş Jaliu, consultant fonduri structurale
Reporter: Ne aflăm în situaţia de a avea patru programe pentru care Comisia Europeană a lansat procesul de pre-suspendare, iar pentru un al cincilea program urmează să fie aplicate corecţii. Cum se văd aceste sancţiuni de către beneficiari?
Drag