Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici îşi exprimă regretul, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, în legătură cu lipsa de viziune a liderilor europeni, care nu au planuri pe termen lung pentru ieşirea din criză.
”Este necesar ca ieşirea din criză să fie planificată pentru cinci, şapte sau chiar zece ani înainte. Cu toate acestea, în Europa ciclurile electorale sunt construite în aşa fel încât orice planificare se limitează la unu-doi ani”, spune vicepremierul rus, preluat de Agerpres.
În opinia lui Dvorkovici, ”majorarea impozitelor în perioada de stagnare este un lucru foarte riscant”. ”Este ceea ce face acum Franţa, iar una dintre consecinţele directe pe care o putem deja constata o constituie fuga marelui capital”, subliniază oficialul rus.
În ceea ce priveşte iniţiativele guvernului rus în domeniul reglementării vamale şi fiscale, acestea sunt, potrivit lui Dvorkovici, importante pentru toţi, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii. O altă problemă a Rusiei o constituie accesul la finanţare: ”În Rusia dobânzile la împrumuturi sunt în continuare prea ridicate, ceea ce face creditele inaccesibile pentru businessul mic şi mijlociu”, a declarat vicepremierul rus. Nu în ultimul rând, eforturile guvernului rus sunt îndreptate în vederea diminuării inflaţiei.