IAŞI. Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi se arată interesat de sistemul educaţional asutric. Conducerea ISJ a prezentat cîteva dintre diferenţele dintre cele două sisteme de învăţămînt. De exemplu, în Austria învăţământul profesional (de ucenici) are durata de 3 până la 4 ani, în timp ce în România acesta are durata de 2 ani; pe toată perioada uceniciei, în Austria, elevii încheie un contract de muncă cu întreprinderea şi primesc un salariu, variabil, care creşte în ultimii doi ani de studiu (se consideră că aceştia produc bunuri şi valori).
Totodată, examenul de absolvire în Austria constă într-o probă scrisă şi o probă orală, în timp ce în România acesta constă doar într-o probă orală adică susţinerea unui proiect.
“În Austria funcţionează sistemul dual (1-2 zile de cursuri şi 3-4 zile de practică la agentul economic); astfel, elevii învaţă tehnologii de ultimă oră în întreprinderi şi după terminarea scolii pot fi angajaţi; programa şcolară de practică este întocmită de Ministerul Economiei şi al Muncii, iar programa şcolară teoretică este întocmită de Ministerul Educaţiei. În Austria, liceul tehnologic are durata de 5 ani, în România acesta are o durată de 4 ani
doar 15-20% din absolvenţii austrieci de liceu se îndreaptă spre facultăţi. Se insistă pe educaţia antreprenorială şi se remarcă preocuparea sistemului austriac pentru consilierea tinerilor în carieră (orientarea profesională), astfel ca după 6 luni de practică în diferite ateliere, aceştia să poată opta, în cunoştinţă de cauză, pentru o meserie separarea timpurie pe categorii de şcoli – de la vârsta de 10 ani în şcoala de cultură generală de grad superior şi în şcoala generală secundară („părerea profesorului contează”)., spune inspectorul şcolar general Camelia Gavrilă.
IAŞI. Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi se arată interesat de sistemul educaţional asutric. Conducerea ISJ a