IAŞI. Ziua Naţională fără Tutun (15 Noiembrie 2012) este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi, foloseşte acest prilej pentru a iniţia campania de informare şi sensibilizare asupra riscurilor consumului de tutun, denumită generic “Câştigă independenţa faţă de tutun”
În fiecare an, în aceasta zi, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, implementează activităţi de informare, prin distribuirea unor materiale publicitare care vin în sprijinul populaţiei, cu sfaturi de a renunţa la consumul de tutun, de a informa populaţia cu privire la beneficiile aduse de spaţiile fără fum de ţigara şi de a sensibiliza populaţia privind necesitatea respectării cadrului legislativ care interzice fumatul în spaţiile publice, precum şi care incurajează respectarea acestuia.
Tutunul. Tabagismul. Fumatul. Consecinţe.
“Tabagismul este la originea a aproximativ 25 de boli ce pun în pericol viaţa, pentru multe dintre ele existând posibilitatea de a fi evitate, întârziate sau atenuate dacă se renunţă la fumat. În fiecare an se înregistreaza aproximativ 3,5 milioane de decese provocate de fumat. La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători. Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer. Consumul de tutun afectează practic toate organele importante ale corpului.”, spune comisarul şef Romică Ichim.
Conform unor studii ştiinţifice, tabagismul este asociat cu peste 20 de boli şi afecţiuni.Cercetările ştiinţifice au demonstrat că utilizarea tutunului este cauza principală a unor maladii fatale.
“Fumatul este unu