Dacă proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi amnistierea unor fapte penale iniţiat de parlamentarii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun ar deveni lege, 4.213 condamnaţi ar urma să scape din închisorile româneşti.
Președintele CSM, Alina Ghica, spune că politicienii și-au făcut un obicei din a comenta deciziile instanțelor de judecată
Sursa: FOTO: EVZ
Printre beneficiari s-ar putea afla şi 143 de condamnaţi pentru fapte de corupţie, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat ieri aviz (doar consultativ) negativ proiectului de lege. „Când ţi-ai fixat ca prioritate absolută lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, nu poţi să graţiezi condamnaţii pentru astfel de fapte. Or proiectul, aşa cum arată, asta propune!”, a declarat, pentru EVZ, judecătorul Cristi Dănileţ. „Este un proiect de lege fără precedent în istoria postdecembristă a justiţiei române. Niciodată n-au fost graţiate pedepse atât de mari: 6 ani. Totdeauna cuantumul a fost de maximum 3 ani. Proiectul nu corespunde niciunei politici penale pe care o promovează un stat european”, a spus şi Alina Ghica, preşedintele CSM. În replică, deputatul PSD Mădălin Voicu a atacat CSM:„Nici nu mă aşteptam ca CSM să dea aviz pozitiv. S-au grăbit, dovadă că ingerinţele politice continuă. Proiectul nu poate fi respins doar că spune CSM. Nu le-a cerut nimeni părerea. S-au pronunţat ei, ca izmana pe călător!”. Voicunu renunţă: „Proiectul intră în comisii, unde se rafistolează şi vom ajunge la o lege corectă. În fiecare an suntem amendaţi cu sute de mii de euro de CEDO pentru condiţiile din Penitenciare. Partea mea de lege e aceea că în România nu există standarde nici măcar balcanice, darămite europene. Restul e al lui Nicuşor Păun”. Acesta nu a putut fi contactat.
SCANDALUL GRAŢIERII. Preşedintele CSM dă contra-replică parlamenta