Secretarul american al trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat vineri că în lipsa unui acord privind datoria publică a Statelor Unite, țara ar mai putea funcționa cel mult două luni și jumătate, după care ar intra în incapacitate de plată. Sursa: Reuters
Geithner a spus că doreşte abrogarea plafonului legal impus de Congres pentru datoria publică a Statelor Unite. ”Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus el într-un interviu pentru postul de televiziune Bloomberg.
Plafonul datoriei publice ”ar fi trebuit eliminat de multă vreme”, a declarat Geithner, citat de Agerpres. Geithner, care îşi va părăsi postul în săptămânile următoare, a subliniat că decizia în acest sens aparţine numai Congresului.
Impunerea unui plafon legal pentru datoria publică datează din 1917 când Congresul a delegat Trezoreriei puterea sa de a face împrumuturi în numele statului federal cu scopul de a facilita finanţarea participării Statelor Unite la Primul Război Mondial.
Datoria a crescut de 54 de ori după 1945
Majorat în repetate rânduri, plafonul legal pentru datorie este în prezent stabilit la 16.394 miliarde dolari, ultima modificare având loc la 30 ianuarie 2012. La sfârşitul lunii octombrie, Trezoreria a avertizat că acest prag va fi atins în decembrie.
În ultimii opt ani, plafonul datoriei publice americane s-a dublat, de la 8 trilioane de dolari ajungând la peste 16. De la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, acesta a crescut de 54 de ori, de la doar 300 de milioane de dolari.
Plafonul datoriei publice este diferit de așa-numitul ”fiscal cliff”, care ar putea avea loc la 1 ianuarie. Acesta din urmă ar presupune majorări importante de venituri și reduceri ale cheltuielilor publice, determinate de perimarea mai multor legi care acordau facilități fiscale contribuabililor.