Creditorii internaţionali ai Greciei vor întări supervizarea băncilor elene odată cu acordarea unor miliarde de euro pentru recapitalizarea lor, a declarat vineri un bancher de rang înalt pentru Reuters, preluată de Agerpres. Sursa: VLAD STĂNESCU
UE, BCE şi FMI vor să aibă propria lor monitorizare la fiecare bancă care primeşte ajutor de stat, pentru a superviza politicile de creditare şi planurile de restructurare a instituţiilor elene de creditare.
”Supervizarea a fost cerută de reprezentanţii UE, BCE şi FMI şi de comisarul european pentru concurenţă. Vor fi verificate nu numai noile împrumuturi, ci şi modul în care băncile îşi gestionează întregul portofoliu de credite şi urmăresc împrumuturile existente”, a declarat sursa anonimă. De asemenea va fi analizată orice activitate de creditare către şefii băncilor, membrii consiliilor de administraţie, conducerile băncilor şi familiile acestora, a afirmat bancherul.
”Întărirea supervizării va însemna mai puţină flexibilitate pentru conducerea băncilor. Reprezentanţii UE, BCE şi FMI nu doresc o naţionalizare a băncilor. Dar ţinând cont de sumele mari pompate de creditorii internaţionali în băncile elene, ei vor să aibă un cuvânt de spus”, a explicat Maria Kanellopoulou, analist la Euroxx Securities.
Conform ziarului elen ”Kathimerini”, o supervizare mai strictă are ca scop şi reducerea cordonului ombilical dintre bănci, sistemul politic şi marile trusturi de presă, unele din ele fiind acuzate că ar fi primit împrumuturi masive fără respectarea unor criterii bancare stricte.
Băncile din Grecia au termen până în aprilie 2013 pentru a obţine de pe piaţă fondurile necesare recapitalizării astfel încât să-şi menţină independenţa administrativă iar acţionarii lor să poată plăti ajutorul de stat în următorii cinci ani, pentru a recâştiga controlul complet asupra instituţii